Ugens klumme af Helle Borg Hansen

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Tag ud og oplev kunsten hos kunstnerne i Hornsherred. Kunst er noget man forbinder med museer og gallerier. Måske opfatter nogen kunst som utilnærmeligt, snobbet og meget finkulturelt. Sådan noget med at man skal have forstand på kunst, for at det er legitimt at bevæge sig ind på et galleri. 

Sådan kan det være, men heldigvis er kunsten også kommet ud af elfenbenstårnet – derud hvor de fleste mennesker befinder sig. Mange steder kan man opleve fantastiske malerier på husgavle, eller stærke og flotte graffitimalerier på offentlige bygninger og plankeværker.

Det har vi ikke rigtig noget af her i Hornsherred, men vi har en masse kunstnere, som for det meste er helt nede på jorden og laver nogle super gode ting.

For at tage kunsten ud i verden har jeg nogle gange fyldt min trailer op med malerier og stillet mig op foran et supermarked ligesom den ugentlige fiskevogn. At møde folks reaktion, når jeg laver en udstilling på et helt uventet sted, er ofte meget mere interessant end at holde en fernisering på et etableret galleri. Jeg møder mange mennesker, som jeg ikke ville have set på et galleri.

En anden måde jeg holder af at vise min kunst frem, er at holde åbent i atelieret. Og et ekstra gode er, at vi ofte er mange kunstnere, der holder åbent samtidig, så vi kan give publikum nogle vidt forskellige oplevelser.

Når jeg åbner mit atelier, inviterer jeg folk ind i mit krea-
tive arbejdsunivers. De bliver ikke kun præsenteret for de færdige resultater af en kreativ proces, men kommer også helt tæt på selve processen.

Når du kommer inden for, mødes du af duften af lin-olie. Du ser ufærdige malerier, der viser hvad der sker undervejs med de mange lag maling og opbyggelsen af motivet. Du kan snakke med kunstneren om inspirationen og historien bagved. Værkerne får nu et helt andet nærvær, end hvis det var en færdig udstilling.

Der er to måder, du kan besøge en kunstner i værkstedet. Du kan tage på en etableret kunstrunde, hvor alle har ryddet op og hængt malerier op i et telt, i privaten, eller hvor det kan lade sig gøre. Det har den fordel, at kunstneren venter besøg og derfor har de fleste værker hjemme samt gerne har lidt forfriskninger at byde på. 

Det er en fantastisk oplevelse at tage ud på de ture – Kunst i pinsen, kunstrunden.dk er nok de største her i området.

Men udenfor disse kunstrunder, kan du også kontakte de enkelte kunstnere, som gerne åbner ved sådan en henvendelse. Her kan du komme virkelig ind midt i et kreativt kaos, som er spændende at opleve.

Ringer du til mig og melder din ankomst, så har jeg gerne 7 – 8 malerier i gang på hver sit stadie i maleprocessen. Der er muligvis gang i nogle lerskulpturer, og måske er jeg ved at lave noget maling eller spænde lærreder op. Du kommer ind midt i arbejdsprocessen – og alligevel har jeg altid tid til en snak og en kop kaffe.

Helle Borg Hansen
Kunstner i Skuldelev. Maler oliemalerier hovedsageligt med motiver af flamenco-dansere, heste og vilde dyr og modellerer skulpturer, som enten bliver støbt i bronze eller brændt som keramikskulpturer. Bestyrelsesmedlem i Skuldelev Bylaug

 

Deltag i debatten
Share.

About Author