100 år

0

KULHUSE: Torsdag den 6. februar fylder Ivan Elbek 100 år.

Som udlært kleinsmed købte Ivan Elbek i en alder af 30 år det værksted  på Østerbro, hvor han var selv blev udlært. Og hvor der gennem årene er blevet  udført flot smedearbejde til københavnske restauranter, kirker og andet, fortæller hans døtre. 

Ivan Elbek har udlært otte svende og forlod først helt arbejdet i en alder af 80 år.

Hans ene datter gik i klasse med en pige, hvis forældre havde sommerhus i Kulhuse. I 1960 blev Ivan Elbek og hans kone tilbudt at købe grunden ved siden af. Det lå ikke lige for at købe et stykke jord med lille hus på. Men de blev alligevel fristet og slog til. Og det har Ivan Elbek aldrig fortrudt. Dengang var der meget bart og udsigt så langt øjet rakte. Ivan Elbek har selv udvidet huset med en pejsestue med udsigt til søen. I haven nyder han besøg af rådyr, egern, ænder og alle de flotte fugle, som han kan fodre. 

– Lige siden vores forældre købte huset, har det været hans drømmested. Da han arbejdede, gik turen direkte fredag eftermiddag til Kulhuse, og først hjem søndag aften. Vores forældre tilbragte også alle ferier og fridage i Kulhuse. 

Ivan Elbek og hans kone   boede på Amager, da de erhvervede sig sommerhuset i Kulhuse. De nåede at være i gift i 74 år,

Ivan Elbek er meget åndsfrisk, fortæller hans døtre. Han ser tv og lytter til radio – men savner, hvad han forstår ved god musik. Han følger med i politik og er især meget interesseret i universet. Han har et hav af tv-kanaler, så han har nemt ved at følge med i, hvad der sker ude i verden. 

Og han tænker altid fremad: Især når han ser avisreklamer med nye elektriske ting, der kan/skal indkøbes. 

De sidste 20 år har Ivan Elbek boet permanent i sommerhuset i Kulhuse. 

Deltag i debatten
Share.

About Author