Tiden går – begivenheder består

0

KIRKE HYLLINGE: Den 30. januar er det nøjagtig 50 år siden, at kunstneren Bjørn Nørgaard fik sit gennembrud, da han rituelt slagtede en hest på en mark i Kirke Hyllinge, og forandrede den danske kunstscene.

Det fejrer Lejre Billedkunstråd på åstedet ved en markering, hvor der klokken 15.30 til 16.30 afsløres en nyt værk, en stele, skabt af netop Bjørn Nørgaard.

Igennem længere tid har Lejre Billedkunstråd ønsket at sætte fokus på den skelsættende begivenhed, der fandt sted på en mark ved Vintappervej 56 i Kirke Hyllinge. Vietnamkrigen rasede, og Bjørn Nørgaard, som ellers havde en udstilling på Louisiana ved Humlebæk, ønskede at udføre en happening, hvor han dissekerede hesten ”Røde Fane”. 

Det fik han ikke lov til. I stedet drog han sammen med to kunstnerkollegaer til Kirke Hyllinge, hvor en lokal slagter hjalp dem. 

Under happeningen reciterede Lene Adler Petersen digtet ”Min kære døde hest”, og musikeren Henning Christiansen spillede på sin grønne violin. Senere kom værket på kunstmuseum, og syltetøjsglas med rester af Røde Fane findes nu på såvel Statens Museum for Kunst, som på Aaros. 

Bjørn Nørgaard blev (i øvrigt med Ekstra Bladets hjælp, idet de var til stede under begivenheden og skrev efterfølgende om det)   en eksponent for det nybrud, der var for kunstnerisk virke i Danmark. I dag er han  en af vore største nulevende kunstnere, som står bag såvel Dronningens Sarkofag  som Gobelinerne.

Ved hjælp fra en sponsor og midler fra Lejre Kommunes Børne- og Kulturpulje, har det været muligt at få skabt et nyt værk af Bjørn Nørgaard, som opstilles på stedet for eftertiden. 

Den 30 januar klokken   15.30 afsløres værket ved Vintappervej 56. 

Bjørn Nørgaard vil også selv  være til stede og sige et par ord. 

Deltag i debatten
Share.

About Author