Ny undersøgelse: Ensomhed bliver tiet ihjel

0

8 ud af 10 af de ældre i region Sjælland, der føler sig ensomme, har ikke talt med nogen om det. Enten fordi det er pinligt eller svært at tale om, eller fordi hverken ensomme eller pårørende ved hvordan. Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen og Codan, som med en ny kampagne vil bryde tabuet.

REGION SJÆLLAND: Ensomhed er et alvorligt problem i Danmark. Eksempelvis medfører ensomhed 820.000 sygedage, 400.000 lægebesøg og 770 ekstra dødsfald om året.

Alene blandt de ældre over 65 år er cirka 50.000 ramt af svær ensomhed – med store menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser til følge. Men en ny undersøgelse fra Ældre Sagen og Codan viser, at ensomheden er tabubelagt. I region Sjælland er det 83 procent af de ældre over 65 år, der har følt sig ensomme, der ikke har talt med nogen om det.

Bryd tabuet
På den baggrund er Ældre Sagen og Codan gået sammen for at bryde tabuet om ensomhed. 

De har lanceret enlandsdækkende kampagne, der skal sætte fokus på problemet og samtidig løse en helt konkret udfordring – en stor mangel på besøgsvenner til de mange ældre mennesker, der savner selskab i hverdagen.

– Ensomhed er et kæmpestort problem. Vi taler ofte med medlemmer, som er ensomme, og vi ved, hvor ødelæggende det er for den enkelte, både psykisk og fysisk. Derfor er det også meget bekymrende at se, at ensomhed er så tabubelagt. Vejen ud af ensomhed starter med at tale om den. Så det er helt afgørende, at vi får brudt tabuet. Vi har arbejdet i fem år på at bekæmpe ensomhed. Men det, at over halvdelen ikke tør tale om deres ensomhed, viser, at kampen må fortsætte, lyder det fra Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

– Sammen med Ældre Sagen håber vi at kunne bidrage til, at flere danskere engagerer sig i kampen og taler åbent om problemet – så vi kan gøre noget ved det, fortæller Mette Pontoppidan, direktør i Codan.

Mens undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 danskere i region Sjælland kender en person, der er ensom, så har 20 pprocent af dem ikke gjort noget for at hjælpe den ensomme. Det skyldes, at vi ikke ved, hvordan vi skal hjælpe, og at vi selv synes, det er svært at tale om ensomheden.

For de ensomme selv er det især frygten for at belemre andre samt ønsket om at klare det selv, der gør, at man ikke taler om sin ensomhed med sin omgangskreds. 

Og blandt mennesker, der oplever svær ensomhed, er det over 40 procent, som enten skammer sig over følelsen eller ikke ved, hvem de skal tale med den om.

Deltag i debatten
Share.

About Author