”Kunsten” at være frivillig

0

Et nyt år er begyndt og en ny kalender er godt fyldt op med datoer for arrangementer i mange sammenhænge. Der sker rigtigt meget i vores lokale område og det til glæde for de fleste. Man kan vælge og vrage mellem markeder, musikalsk underholdning, foredrag, fællesspisning, sport og motion i mange forskellige former, og meget, meget mere. 

Men intet af det kommer af sig selv. Bag hvert et større eller mindre arrangement er der frivillige personer, der har planlagt, arrangeret og klargjort aktiviteten. Og i mange tilfælde kun med et håb om at folk vil møde op og deltage, købe billetter eller bare være med. Det er svært at forudsige, hvor mange der vil deltage i et arrangement, der er planlagt måneder i forvejen. Og om det budget, man har stillet op, kan hænge sammen. Erfaring kan være en hjælp, men håbet om en god dag med glade mennesker er dog det vigtigste, hvis man skal bevare lysten og håbet til at bruge de mange timer på at forberede. 

Alle vores lokale foreninger har en bestyrelse, der består af ildsjæle, der bruger en meget stor del af deres fritid på foreningsarbejde. Det være sig sportsforeninger, bylaug, kulturforeninger og andre. Men et fælles træk er, at der efterlyses yngre kræfter til at tage over på mange poster. Bestyrelsens arbejde er hele basis for udvikling og fremtid for hver forening, og det er her, beslutningerne træffes. Men det er også her, det gælder om at bevare håbet for at tingene lykkes. Og håbet skal næres af, at folk møder op og deltager! Derfor er det vigtigt, at alle forstår, at hvis vi vil bevare et aktivt og givende foreningsliv, skal man møde op og deltage.

Hvordan ”tænder” vi så det håb i vores unge mennesker, så de får lyst og vilje til at afse tid til lidt bestyrelsesarbejde? Måske vi allerførst skal forklare dem, at det er dem, der skal tegne fremtiden. Dernæst at ”kunsten” at være frivillig ikke er så svær, og glæden ved at være med og møde nye mennesker er en betaling i sig selv. De store øjeblikke, hvor man ser folk more sig, motionere med smil på læben, nyde musikken og måske synge med, nyde den mad, der bliver serveret, og al den snak der er omkring bordet, og alle de andre store øjeblikke hvor ens arbejde og forberedelser går op i en højere enhed, ja så er både kunsten og håbet intakt. 

Vil du være med? Vil du afse bare nogle timer om året til at gøre en forskel, både for dine naboer og andre, vores lokale område og vores fælles fremtid? Så meld dig ind og deltag i en af vores lokale foreninger og deltag i det kæmpe arbejde som hundredvis af frivillige laver hver eneste dag året rundt. Det er her, fremtiden formes.

Jørgen C. Christensen:
Oldermand Skuldelev Bylaug, markedsansvarlig i Skibby Aktive, bestyrelsesmedlem i Multikulturforeningen, m.m.

Deltag i debatten
Share.

About Author