Vinterens Kulhuse

0

Kulhuse er jo fuld af liv i sommermånederne. Der lyder glade børnestemmer, og hver aften dufter
 der af grill, når sommerhusejerne får gæster eller går sammen med naboer for at nyde denne sommerglæde.

Om sommeren er der masser af samvær med venner og naboer, børn og børnebørn, og at nyde dette ved stranden, i haven eller i skoven er livsbekræftende og givtig. 

Nu her i vinteren er der mere stille, men det betyder ikke at Kulhuse er død og forladt!

Der er flere og flere pensionister, der får helårstilladelse og nyder at bo nær skov og strand og opleve naturen tæt på. Det er jo et helt andet liv end mange har haft i arbejdslivet med kolleger og venner i byen.

Når vi går på pension, kan nogle få oplevelse af at være overflødig, men vi får jo også gode muligheder for at engagere os i nye sociale sammenhænge. Mulighederne skal dog være tilgængelige, og man må selv opsøge og udforske, hvad der er af muligheder.

I Kulhuse er der flere enkeltstående spændende arrangementer, som man kan opsøge  f. eks. på Kursuscenter Bautahøj, eller Kulhuse Netværks i Hullet ved Lokalbrugsen. Det giver en god oplevelse, men ofte ikke sociale relationer til de mennesker man her er sammen med.

Men i Kulhuse har vi så Kulhuse Kultur og Medborgerhus, der giver mulighed for mere blivende sociale relationer med bogcafe, gymnastik, billard, kortspil, film, håndarbejde og specielle arrangementer.

Hver dag summer huset af liv. I bogcafeen udveksles oplevelser af læste bøger, og der findes og lånes nyt at læse. Ved kaffebordet i bogcafeen debatteres på livet løs om tildragelse i og omkring Kulhuse, og de kommunale politikere og deres beslutninger vendes. Ja og cykelsti til Kulhuse er næsten et fast punkt!

Ved billardbordene spilles i dyb koncentration, men der øves pludselig meget svære stød med efterfølgende kraftig mandelatter.

Der arbejdes intens med Patchwork kun afbrudt af kaffebord, hvor snakken går livligt.

Når der vises film, er salen på 1. sal fuld, og alle får den samme oplevelse. Det betyder jo ikke at alle er enige om selve filmen, men det giver gode muligheder for drøftelser ud fra samme oplevelse. Der er ingen tvivl om at dette er nyttig i den meget fragmenterede verden, vi lever i. 

Det forskellige samvær i de forskellige aktiviteter udfordrer vores rummelighed og accept af forskellighed og alders skavanker. Men det betyder tillige en lyst til at være sammen også i andre aktiviteter, så gennem julemåneden er der blevet spist mange julefrokoster i grupperne.

Et meget lokalt Medborgerhus har således helt afgørende betydning, fordi der her skabes gode sociale netværk. 

Vi ønsker alle at leve det gode liv med økonomisk og social tryghed og et nogenlunde godt helbred, og her har gode sociale netværk stor betydning for vores livskvalitet og livslængde.

Det kommer måske ikke som den helt store overraskelse, da det er en fornemmelse, mange af os har. Men det er rent faktisk også blevet dokumenteret i store studier med data fra flere tusinde mennesker.

Så hvem ved ! Måske bliver Kulhuse en konkurrent til Ogiliastra på Sardinien,som har verdens højeste gennemsnitsalder, og hvor mange bliver tusse gamle vel at mærke med godt helbred?

Knud Eskesen
er pensionist og aktiv i Kulhuse 

Deltag i debatten
Share.

About Author