Vigtigt at måle for Radon

0

Forskning har vist, at den radioaktive gasart Radon er sundhedsskadelig. Sundhedsstyrelsens skøn er, at Radon årligt er medvirkende årsag til ca. 300 lungekræfttilfælde i Danmark.

HJEMMET: Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, der trænger op fra undergrunden og ind i huse gennem de utætheder, der er i gulvkonstruktioner, kældervægge og lignende. Gassen findes i alle huse, men der er store forskelle i mængden af Radon fra landsdel til landsdel – og fra hus til hus.

Frederikssund Kommune støtter den kampagne, som Videnscenteret Bolius gennemfører på hjemmesiden radonfrithjem.dk ved at udsende et brev til husejere i kommunen. Formålet med brevet og kampagnen er at oplyse husejere om Radon og opfordre til, at man får målt koncentrationen af Radon i sit hjem.

De seneste fire år har 136 husstande i Frederikssund Kommune valgt at måle husets radonniveau via radonfrithjem.dk. 

Data fra de målinger viser, at 64 procent af de målte huse havde mere Radon end det niveau, Sundhedsstyrelsen anbefaler som vejledende grænseværdi.

Bygningsreglement kræver radonsikring
Siden 1998 har bygningsreglementet krævet, at nybyggede huse er radonsikrede. 

Nye tal fra Bolius’ kampagne viser dog, at omkring 30 procent af alle målte huse bygget efter år 2000 har mere Radon, end myndighederne anbefaler.

På hjemmesiden radonfrithjem.dk er der samlet information om Radon, og om hvad man kan gøre ved det.

Har man spørgsmål eller kommentarer, er der fageksperter til at svare. Man kan også finde vejledning om de ofte enkle løsninger, der findes, hvis en måling viser et for højt radonniveau i huset.

Hotlinen hos radonfrithjem.dk kan kontaktes på telefon 3318 0115 alle hverdage mellem klokken 8 og 18.

Deltag i debatten
Share.

About Author