Nu må vi værne om vores eksistens som lokalsamfund

0

Af Poul Cullura, Købmand Meny, Skibby

Jeg må ærlig talt sige, at jeg fik morgenkaffen galt i halsen, da jeg i nyhederne hørte, at Sjællandske Medier (SN) havde opkøbt 13 lokalaviser på Sjælland. Jeg ringede straks til Niels på Hornsherreds Lokalavis – som kunne berolige mig med, at de – som en af de få – ikke var blevet opkøbt. Og ville det egentlig betyde noget? – de unge under 30 læser alligevel ikke avis, og får de hurtige nyheder fra nettet. Jo – det betyder ALT for lokalsamfundet og sammenhængskraften for lokalsamfundet – her i Skibby og Hornsherred.
Jeg skal ikke dvæle ved ideen om et samfund, som det var for 50 år siden. Ting udvikler sig, og verden forandres. Man får nye vaner, og industrialiseringen påvirker vores måde at leve på. 

Men vi må aldrig give afkald på det allervigtigste – vores egen identitet i vores lokalsamfund. 

Her spiller avisen en central og helt afgørende rolle for borgerne. Det, vi har set de sidste to årtier, er centralisering, effektivisering og en endnu mere jagt på guld frem for varme. 

Guld er godt – varme kan ikke undværes. 

Forestil jer, at SN havde opkøbt Hornsherred? Så ville nyhederne blive skrevet af en central redaktion – hvor journalisterne højst sandsynligt slet ikke bor i området. 

”Flow”-nyheder og ”klip” fra nationale nyheder, som kan bruges i alle lokalaviser, ville fylde spalterne. 

Det må ikke ske.

Jeg har stor respekt for kapitalisme – men i endnu højere grad har jeg respekt for optimisme og individualisme. Der er en så højspændt fokus på vækst og indtjening, at man helt glemmer mennesket – og de mennesker, der bidrager til at bringe vigtige og borgernære informationer, til andre mennesker, som glædes over det.  

Det får man ikke ved centralisering af lokalaviser. Det er et faktum!

Conny, Niels og Trine er ildsjæle på avisen. De bor her. De ved, hvad der sker, og hvad der rører sig. Det er helt afgørende for at få en lokalavis til at bidrage med lokal stof, og vores opgave som annoncører er at bakke op om avisen. 

Det er vi mange der gør. Og vi er flere, der skal hjælpe med, at avisen fortsætter. Det er jer, kære læsere. Men det er også, at endnu flere annoncører ser, at uden en lokal forankring i det skrevne medie, er der langt mellem kommunikation til den trofaste lokale læser. Og jeg ved, hvad jeg taler om. 

Jeg er træt af centralisering og deraf overfladisk behandling af lokalsamfund og borgere. 

Jeg synes, vi skal kæmpe for, at centraliseringen stopper. At vi, der så flot holder ting lokalt og er dygtige til at hjælpe hinanden, går mod strømmen. At vi sikrer, at et opkøb af Hornsherred Lokalavis aldrig bliver en realitet. Men vi skal hjælpes ad – læsere som annoncører. 

Giv mig gerne feedback. 

Deltag i debatten
Share.

About Author