Fest for klimaet

0

Frederikssund Klimaforening har besluttet at holde et overdådigt jubilæumsarrangement i anledning af foreningens 10-års jubilæum.

FREDERIKSSUND: Dengang foreningen startede i 2009, var Danmark vært for det store klimatopmøde, COP 15. Her strømmede de politiske ledere fra hele verden til København for at lægge planer, der kunne imødegå årtiers vedholdende klimaalarm fra forskerverdenen. Kloden måtte reddes. 

I Frederikssund Kommune fandt en gruppe borgere sammen og stiftede Frederikssund Klimaforening. Formålet var på lokalt plan at arbejde for at begrænse den menneskeskabte globale opvarmning og dens konsekvenser – og ikke mindst opfordre borgere og byråd til handling. 

– Vi måtte hurtigt erkende, at det var en temmelig vanskelig opgave, vi havde sat os for, fortæller Ida Nielsen, en af initiativtagerne til foreningen. Dengang var der mange, der tvivlede på, at klimaforandringer var menneskeskabte, og i øvrigt forgik det hele langt, langt væk – både i rum og i tid”. 

Samfundet i støbeske
Med tiden forstummede de røster, der ville overhøre forskernes advarsler. I dag er det tydeligt, at der i befolkningen er en stigende forståelse for, at der må og skal ske forandringer af samfundet. 

Det kalder på et stort engagement og en parathed til omstilling af både livsstil og adfærd. 

– Vi har i set en teknologisk udvikling uden sidestykke, siger Ane Wraae Nielsen, der i dag er foreningens formand. På otte ud af otte universiteter forskes der i modeller til at imødegå udfordringerne og begrænse den globale opvarmning. Det kan blive den mest kreative periode i Danmarkshistorien. 

Store opgaver
Klimaforeningen i Frederikssund har gennem tiden været blandt de toneangivende klimabevægelser i Danmark. 

Medlemmer af foreningen har været med til at organisere de store klimademonstrationer, der er afviklet inden for de seneste år. Man har også været blandt initiativtagerne til at koordinere et stort Klimatelt på Folkemødet på Bornholm. Det blev en fælles platform for omkring 20 organisationer med relation til klima. 

– Vi havde også et fantastisk samarbejde med nogle elever fra Frederikssund Gymnasium, fortæller Ane Wraa Nielsen.

– De var en helt uvurderlig hjælp med de praktiske gøremål, så der kunne gennemføres næsten 30 arrangementer fra Klimateltet”.

Fest for fremtid
Foreningen markerer jubilæet med fest og ballade. 

Det er lykkedes at få nogle af de meget aktive personer fra tidens mange klimaaktioner til at stille op. 

 – Vi har bedt dem holde en festtale, fordi vi syntes, det skal markeres – og fejres – at vi ikke kun skal forholde os til katastrofer og kaos – det er jo almen viden. Nu kan vi rette fokus mod, hvad  der skal til, og hvordan vi kommer videre. Foreningen kan byde på ikke mindre end tre sprudlende festtalere:

Lærke Wester Larsen, Greenpeace. Hun prøvede i lang tid at skabe afstand til sin viden om klimaforandringer. Til sidst besluttede hun at træffe det svære valg og lytte til den indre stemme – og gik all in.

Ejvind Larsen, Information. Den tidligere chefredaktør har måttet han erkende, at det langtfra er nemt at omsætte de storslåede teorier til praktisk politik. Kodeord: Grundtvig, Marx og Greta Thunberg.

Frederik Roland Sandby, Den Grønne Studenterbevægelse. Han er en  af hovedkræfterne med at organisere de mange omfattende klimademonstrationer og har om nogen været med til at motivere de unge til at involvere sig aktivt i klimakampen.

Jubilæet er også en god anledning til en snak om kommunens klimafremtid. Rygtet siger, at der bydes på champagne og lidt godt til ganen. 

Det foregår tirsdag den 19. november klokken 19  i præstegården på Kirkegade 7 i  Frederikssund 

NB: Deltagelse er gratis – men tilmelding er ønskelig: mail@frederikssundklimaforening.dk

 

Deltag i debatten
Share.

About Author