Flere ting at holde øje med ved boligkøb

0

Der blæser nye vinde over boligmarkedet. Renterne falder til endnu lavere niveauer, og det bliver mere attraktivt at låne penge til en ny bolig. Samtidig stiger priserne fortsat flere steder i landet, selvom niveauet ikke er så højt, som tidligere set.

Med de nye sæt regler fra januar 2018 om, hvem der kan tage lån af den mere risikofyldte slags, vil det blive sværere for familier, der i forvejen har en høj belåning ift. ejendommens pris, at kunne låne til en ny bolig. Men også gældende regler for selve boligkøb og hvad der skal til, for at kunne sætte den sidste underskrift ifm. en bolighandel, kan være en jungle at finde rundt i. Som potentiel huskøber kan der være rigtig god mening i at alliere sig med f.eks. en boligadvokat, som kender til alle regler, og som kan tage sig af alt ifm. et boligkøb.

Ift. hvad en advokat til boligkøb koster, når man har brug for køberrådgivning, kan det let være en fordel at kigge efter boligadvokatpriser.

Det økonomiske aspekt
Lønniveauet generelt stiger i hele landet, og på trods af at mindre dyk i Q1 2019, er lønudviklingen i alle sektorer opadgående. Lønstigninger og rentefald kunne godt være en opskrift til en stigning i antal boligkøb rundt omkring i landet. Særligt kommuner, regioner og stat står for de højeste stigninger, hvorimod lønudviklingen inden for virksomheder og organisationer er på nogenlunde samme niveau som ved årets start.

Prognoserne for hele landet
I august kom regeringens økonomiske statusoverblik over landets økonomi, Økonomisk Redegørelse, og i den kan man læse, at det forventes at huspriserne landet over stiger yderligere hhv. 3,1 i 2019 og 3,4 i 2020. Så umiddelbart er der ingen tegn på en decideret afmatning, hvis man kigger på det samlede billede. 

Boligpriserne i Hornsherred
Frederikssund Kommune har oplevet en stigning på 5,8% for villa- og rækkehuse, bare i år, hvor den samlede procent i landet ligger på 2,5%.

I Skibby er den gennemsnitlige pris på parcel- og rækkehuse steget en smule, fra 11.734 kr. i Q1 til 11.739 kr. i Q2 i 2019. Tallene for Kirke Hyllinge vidner om en lidt større stigning, fra 12.772 kr. til 14.674 kr. i samme periode. For Jægerspris ser det derimod ud til, at højdepunktet er nået i Q3 2018, hvorefter prisen stødt er faldet, fra 13.589 kr. i Q1 2019 til 12.076 kr. i Q2.

Kendiseffekten
Denne sommer har Pilou Asbæk, med sin investering i et sommerhus i Jægerspris, tilsyneladende set udviklingen af priser på fritidsboliger, for efter en prisstigning siden februar, er denne udvikling nu afløst af en fald i kvadratmeterpris fra 13.336 kr. i juli, til 12.565 kr. i august. Set over hele året ligger udviklíngen for fritidsboliger på -4,1% i Frederikssund Kommune.

Amin Jensen solgte derimod sit sommerhus, der ligger i Kulhuse, i toppen af Hornsherred, i juni i år. Om kendisfaktor, tilflyttere eller fraflyttere, kan få Hornsherred til at blive endnu mere attraktivt for nye tilflyttere, må tiden vise, men der kan godt være små, omend måske let søgte, salgstricks i at nævne at en af heltene fra Game of Thrones, nu kaster lidt magi over området.

Deltag i debatten
Share.

About Author